Miksi TIRBow:n nuolet?
Tarjoan vähintään Hausjärven, ehkä jopa Kanta-Hämeen parhaimmat puunuolet! Aika näyttää, että ovatko nuoleni joskus jopa Suomen parhaat! Toki paljon riippuu siitä, miten paras määritellään mutta yritän joka tapauksessa tehdä niin hyviä nuolia kuin mahdollista. Uskonkin, että pystyn laajan kokemukseni turvin tarjoamaan nuolia, joita muualta ei löydy (vaikka muualtakin saa varmasti hyviä nuolia).
Nuolieni olennaisimmat piirteet ovat seuraavat:
Materiaalivaihtoehdot – mänty ja kuusi
- Nuolivarsien materiaali on peräisin Keski-Euroopasta.
- Mänty on luja, erinomaiseksi osoittautunut materiaali niin yleis-, metsästys- kuin kilpailukäyttöön. Ei ole sattumaa, että maailman vanhimmat tunnetut nuolet (Stellmoor) on tehty männystä, ikää niillä on jo 12 000 vuotta. Ampujan kannalta männyn ainoa pieni haitta on kuusta ja lawsoninsypressiä (POC) keskimäärin noin 15 % suurempi massa. Silläkään ei ole mitään merkitystä, jos ammuntaetäisyydet ovat alle 50 jaardia.
- Kuusi on ehkäpä kevyin nuolipuumateriaali suhteessa jäykkyyteen. Kuusivarret ovatkin noin 15 % kevyempiä kuin mäntyvarret ja yhtä painavia kuin lawsoninsypressivarret. Kuusi on myös riittävän luja materiaali yleis- ja kisakäyttöön, joskin se vaatii käytännössä ampujalta vähintään osumista taustapakkaan. Kiviosumia kuusinuolet eivät kestä. Kuusivarret pysyvät keskimäärin paremmin suorana kuin mäntyvarret. Kuusen ainoa haitta on ehkä se, että jos vartta pitää suoristaa, niin se pitää tehdä vain ja ainoastaan lämmön avulla. Hankaamalla tehtävä suoristus saattaa joskus nostaa lustojen kärjet irti.
- Lawsoninsypressi (Port Oxford Cedar, POC) on vanha ja tunnettu, paljon käytetty ja erinomainen nuolimateriaali. Se on kevyttä suhteessa jäykkyyteen mutta haurasta, samaa luokkaa kuin kuusi. Se on tasalaatuista, helppo petsata ja tuoksuu hyvältä. Mutta, lawsoninsypressi on nykyisin uhanalainen laji ja se kasvaa vain pienellä alueella Yhdysvaltojen länsirannikolla. Nykyisin hyvien lawsoninsypressivarsien hankkiminen on vaikeaa, eikä kovinkaan jäykkiä varsia ole saatavilla. Esimerkiksi 5/16”-koossa yli 45-paunaisia varsia ei ole saatavilla, toisin kuin männyn ja kuusen kohdalla. Edellä mainituista syistä en tarjoa lawsoninsypressivarsia, ja koska mänty sekä kuusi ovat käytännössä aivan yhtä hyviä nuolimateriaaleja. Ammuntatarkkuuden suhteen nuolivarren materiaalilla ei ole mitään merkitystä.
Laatu
- Nuolet ovat mahdollisimman virheettömiä, niin materiaalien kuin työn laadun suhteen.
- Jokaisen nuolivarren massa ja jäykkyys on tarkistusmitattu, mikä tarkoittaa sitä, että tilaaja saa juuri sitä mitä tilaa.
- Nuolivarret on suoristettu ja jos nuolivarsi ei pysy suorana, niin se hylätään.
- Nuolen materiaalit, osat ja yksityiskohdat on mietitty huolellisesti. Nuolillani on myös Kärkitakuu, mitä kukaan muu ei tarjoa.
- Tekemäni nuolet perustuvat yli 20 vuoden kokemukseen nuolien tekemisessä. Olen tehnyt tuhansia nuolia, tehnyt testejä, kokeillut paljon erilaisia asioita ja ottanut opiksi virheistä. Olen ampunut lukuisissa kilpailuissa aina MM-tasolle asti – eikä toisinaan kelvoton suoritus ole ikinä johtunut välineistä!
Valintamahdollisuudet
- Tarjoan asiakkaan valittavaksi eniten erilaisia vaihtoehtoja Suomessa. Asiakas voi valita nuolivarren materiaalin, jäykkyyden, petsauksen värin, sulkien värin ja pituuden, kärkimallin ja massan, viimeistelyn, pintakäsittelyn ja niin edelleen.
- Jokainen nuolisarja tehdään aina asiakkaan toiveiden mukaan, joten jos valikoimassa ei ole juuri sitä mitä pitäisi, niin toiveita on mahdollista aina esittää ja ne pyritään aina myös toteuttamaan.
Yksityiskohdat
- Puunuoli sinänsä on hyvin yksinkertainen – tarvitaan vain varsi, kärki, nokki ja sulitus. Mutta hyvä puunuoli syntyy vasta tarkasti mietittyjen yksityiskohtien kautta.
- Käytän nuolivarsissa vain laadukasta, virheetöntä saksalaista mäntyä tai kuusta (katso edellä). Jokainen nuolivarsi on tarkistusmitattu niin massan kuin jäykkyyden suhteen, sekä suoristettu.
- Kärjet ovat saksalaisen TopHat:in valmistamia, eli parasta mitä rahalla saa. Ne ovat kierrekärkiä, jotka ovat aina täydellisen suorassa eivätkä irtoa koskaan (katso Kärkitakuu). Kärjissä on lisäksi valinnanvaraa niin mallin kuin massan suhteen. Olen käyttänyt näitä kärkiä ja vuosikausia, eikä niiden kanssa ole ollut koskaan ainuttakaan ongelmaa.
- Nokkivaihtoehtoja on paljon. Muovinokkina käytän Bohning Archeryn Classic-nokkeja, jotka ovat osoittautuneet yksinkertaisesti parhaimmiksi. Ne ovat tasalaatuisia, kestäviä ja sopivat täydellisesti oikein tehtyyn nokkikartioon. Self-nokkien ura on tehty jyrsimellä ja ne ovat aina identtiset toistensa kanssa. Muovinokkien nokkikartio on tehty laikkahiomakoneella hiomalla – vain siten kartion saa täysin keskelle ja symmetriseksi. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, niin nokkikartioteroittimella iso osa kartioista ei ole symmetrisesti täysin keskellä nuolivartta vaan vähän sivussa – ja sillä on iso vaikutus nuolen osumatarkkuuteen.
- Sulitus on aina loivasti kierteinen (helical), mikä edesauttaa nuolen pyörimistä ja siten osumatarkkuutta, joskin vaikutus on hyvin vähäinen verrattuna suoraan sulitukseen. Liimana on UHU:n laadukas kontaktiliima, millä sulat pysyvät takuuvarmasti kiinni nuolivarressa.
- Sulituksen edessä on liimalla vahvistettu silkkilankapunos, joka varmistaa sulkien kiinnityksen sekä estää sulkien ruotien kärkien uppoamisen jousikäteen – mikä voi teoriassa olla mahdollista käden päältä ammuttaessa ja huonosti liimatuilla sulilla.
- Pintakäsittely on laajojen testien perusteella sekä kokemuksen kautta paras mahdollinen, niin suojaavuuden kuin ulkonäön suhteen.
Kärkitakuu
- Kaikilla nuolilla on Kärkitakuu, joka oka tarkoittaa sitä, että jos jostain ihmeen ja kumman syystä nuolesta irtoaa kärki, niin hyvitän koko nuolen hinnan. Ei enää ikinä taustapakkaan jääviä kärkiä!
Perus- vai Kisanuoli?
Millaiset nuolet minun pitäisi valita? Tarjoan kahta eri nuolimallia, Perusnuoli ja Kisanuoli. Käytännössä ne ovat samanlaiset mutta Kisanuolien tilaaja tietää yleensä paremmin, mitä hän haluaa. Lisäksi Kisanuolissa on myös enemmän valinnanvaraa eri yksityiskohtien suhteen. Tärkein ero on se, että kisanuolisarjan nuolien massa on 10 graanin (0,7 grammaa) sisällä ja jäykkyys ±1 paunaa toivotusta. Perusnuolien massa on 30 graanin (2,1 grammaa) sisällä ja jäykkyys ±2 paunaa. Lisäksi Kisanuolien lustonkulku on yleensä suorempi ja parempi. Käytännössä Kisanuolista voi saada etua siinä vaiheessa, kun ammutaan pitkiä matkoja (yli 50 jaardia) kilpailuissa. Kannattaa muistaa, että hyväkään nuoli ei osu itsestään maaliin!
Nuolivarren jäykkyys
Nuolen tärkein muuttuja ammuntatarkkuuden kannalta on nuolivarren jäykkyys. Jos nuolivarsi on liian notkea tai jäykkä, niin nuoli toimi välttämättä hyvin, vaan saattaa esimerkiksi osua jousen kahvaan. Sopiva nuolivarren jäykkyys riippuu pääasiassa jousen jäykkyydestä, nuolen pituudesta ja ampujasta. Jos jousen jäykkyys on esimerkiksi 40 paunaa ja nuolen pituus 28 tuumaa, niin sopiva nuolivarren jäykkyys on noin 40–45 paunaa. Jos nuoli on 29 tuuman pituinen, niin nuolivarren pitäisi olla noin viisi paunaa jäykempi. Eli tuuma nuolen pituudessa vaikuttaa noin viisi paunaa suuntaan tai toiseen. Ampujan vaikutus on korkeintaan viitisen paunaa suuntaan tai toiseen. Toki kärjen massakin vaikuttaa mutta sen vaikutus on melko pieni. Myös jousi vaikuttaa – mitä nopeampiheittoinen jousi on, sitä jäykempi nuolivarren pitäisi olla. Ero on karkeasti noin viitisen paunaa laiskan ja hyväheittoisen jousen välillä. Käytännössä vaihtelu sopivan nuolen parametrien suhteen on melko suurta ja ainoa tapa varmistua sopivista nuolista on ampua sulattoman nuolen testi ja etsiä sen avulla itselle ja jouselle sopivat nuolen parametrit.
Kärki
Erilaisia kärkivaihtoehtoja on tällä hetkellä kolme: Maastokärki (field), taulukärki (bullet) ja bodkin-kärki. Teräksinen maastokärki on vakiokärki, hyvä yleiskärki, joka sopii mihin tahansa ammuntaan. Maastokärki on musta ja siinä on laajin valikoima eri painoja. Taulukärki on messinkiä ja bullet-mallinen – se soveltuukin parhaiten tauluammuntaan. Materiaalina messinki on hieman pehmeämpää kuin teräs, eikä sitä kannata missään nimessä käyttää 3D-ammunnassa. Kimmokkeiden mahdollisuus on suurempi kuin maastokärjellä. Bodkin-kärki sopiikin sitten parhaiten historian elävöitys -nuoliin. Kärki on yksinkertaistettu mukaelma englantilaisesta sotanuolen kärjestä.
Kärjen massa
Sopiva kärjen massa riippuu lähinnä omista mieltymyksistä. Hyvä oletus on, että 5/16”-koon nuolilla 100 graania on sopiva ja 11/32”-koossa 125 graania on sopiva massa. Kevyillä kuusinuolilla riittää pykälää kevyempi kärki, eli 70 tai 80 graania 5/16”-koossa ja 100 graania 11/32”-koossa. Käytännössä, mitä kevyempi kärki, sitä kevyempi koko nuoli on ja sitä laakeampi on nuolen lentorata mutta toisaalta, mitä painavampi kärki on, sitä vakaammin nuoli lentää. Itse käytän mieluummin vähän painavampaa kuin kevyttä kärkeä.
Sulitus
Sulituksen vakiopituus on neljä tuumaa ja se toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Ainoastaan metsästysnuolissa kannattaa käyttää viiden tuuman sulkia. Värilläkin on väliä, ainakin hieman. Kilpa-ampujan kannattanee käyttää samanvärisiä sulkia, eli kukkosulka on samanvärinen kuin kanasulat, koska sulkien kosteudensieto riippuu hieman sulan väristä. Tällä on merkitystä, jos ammutaan tosissaan sadepäivien kilpailuissa.